Klaar voor de winter?

Ook in de winter verandert er van alles in je tuin. Hoe zorg je dat planten, bomen en het gazon goed de winter door komen?

Planten hebben bescherming nodig tegen de vorst. Wij gebruiken daarom verrijkt veenstrooisel, wat beschermt én voedt. Zelf kun je vaste planten in de border ook afdekken met een laag gevallen bladeren. Gebruik alleen liever geen eikenblad, want dat maakt de grond uiteindelijk te zuur.

Ook je gazon heeft wat extra aandacht nodig. Houd het gazon juist vrij van blad, zodat het gras licht vangt en groen blijft. Bomen of struiken in de tuin? Zolang het niet vriest is de winter een prima periode om ze te snoeien. Voordeel is ook dat de takken duidelijker te zien zijn als er geen blad aan zit. Snoei een berk, kastanje, esdoorn en walnoot als ze nog in blad staan, maar zeker voor de Kerst, om ‘bloeden’ van de snoeiwonden te voorkomen. Andere soorten kunnen ook prima in het voorjaar gesnoeid worden. Door planten bewust te laten staan, creëer je een leuk effect in de tuin als er straks sneeuw op valt of als er rijp op komt.

En heb je zin in een leuk tuinklusje waar je straks in het voorjaar volop plezier van hebt? Tot de eerste week van december is het nog mogelijk om voorjaarsbloeiende bollen te planten!